Pool-pelit ja kuinka niitä pelataan

Pool on yhteisnimitys useammalle erilaisella biljardipelille. Pool-pelejä ovat 8-pallo, 9-pallo, 10-pallo, straight pool eli 14.1, one pocket, killeri ja rotaatiopelit. Kaikilla näillä on omat sääntönsä, mutta niitä yhdistää pelaaminen suorakaiteen muotoisella pöydällä, jossa on reiät pusseineen kulmissa ja pitkillä sivuilla, 16 yhtä suurella pallolla, joista yksi on valkoinen lyöntipallo, sekä lyöntiin käytettävillä pitkillä kepeillä, joiden nimitys on köö. Köön kärkeen hierotaan hartsia, jotta kosketus palloon paranisi.

Riippumatta pelistä on tiettyjä seikkoja, joita pool-pöydän ääressä on hyvä tietää. Pelin aloittaja voidaan arpoa tai selvittää teikkaamalla. Seuraavan pelin aloittaa edellisen voittaja, ellei ole sovittu vuoron perään aloittamisesta. Ellei pelissä ole erillistä tuomaria, toimii tuomarina vastustaja aina toisen ollessa lyöntivuorossa. Aloituspakan asettaa tuomari. Ellei tuomaria ole, asettaa sen se pelaaja, joka ei ole aloitusvuorossa.

Pelipöytään ei saa koske kukaan muu kuin lyöntivuorossa oleva pelaaja. Lyöjää ei tule puhutella tai muuten häiritä hänen suunnitellessaan lyöntiään tai suorittaessaan sitä. Peli päättyy voittoon tai luovutukseen. Luovuttaa voi irrottamalla köönsä liitoksen. Kuitenkaan ei katsota luovutukseksi, jos pelaaja irrottaa keppinsä liitoksen tehdäkseen erikoislyönnin, kuten aloituslyönnin tai hyppylyönnin. 8-palloa (kasipallo) pelattaessa pallot numero 1-7 ovat yksivärisiä ja pallot 9-15 raidallisia. Toinen pelaajista pussittaa raidallisia ja toinen yksivärisiä palloja.

On myös numeroimattomia pallosarjoja, joissa on seitsemän keltaista ja seitsemän punaista sekä yksi musta pallo. Kasi tai musta pallo lyödään pussiin viimeisenä. 9-pallo on luultavasti arvostetuin pool-peli, ja se on myös useimpien suurten turnausten pelityyppi. Siinä pöydälle pannana yhdeksän palloa numerojärjestyksessä ja lyöntipallon on osuttava aina ensimmäisenä pöydän pienimpään pallon. Palloja ei kuitenkaan yritetä pussittaa kaikkia, kuten kasipallossa, vaan ysipallon voi pussittaa ratsastamalla tai kimmokkeella missä tahansa pelin vaiheessa. Palloja pussittamalla saa jatkaa pelivuoroaan. Mikäli kiinnostuit poolin pelaamisesta, voit lukea aiheesta enemmän kappaleesta ”Pool-pelien pelaaminen Suomessa”.