Miksi harjoitus tekee mestarin biljardissa, muttei lotossa?

Miksi on mahdollista ennustaa, mihin suuntaan pallo liikahtaa biljardissa, mutta lottonumeroiden oikein arvaaminen on niin vaikeaa? Tässä peliin tulevat sattumanvaraisten tapahtumien sekä syy-seuraus–suhteen lait.

Biljardissa fysiikan lait määräävät pallon suunnan

Biljardin pelaaminen perustuu siihen, mihin valkoisen pallon asuma pallo kimpoaa valkoisen pallon liikkeen ja lyömiskulman seurauksena. Jos pallojen paino ja liikkuvuus ovat tiedossa, on pallon liikerata itse asiassa erittäin helppo ennustaa.Tämä perustuu fysiikan lakeihin. Kun valkoinen pallo lyö toista palloa, mahdollisuudet pallon liikkumissuunnassa ja -vauhdissa ovat rajatut, jotka ovat massan liikkeen fysiikan lakien määräämät. Ilman ulkoisia vaikuttajia on esimerkiksi mahdotonta, että valkoinen pallo lyö palloa numero 9, mutta tämän pallon sijaan numero 4 biljardipöydän toisella puolella liikkuisi.Biljardissa eivät ole kyseessä täysin sattumanvaraiset tapahtumat, vaan pallojen liikettä määräävät tietyt materiaan pätevät lait. Tämän takia biljardissa taidokkaaksi haluavalle pelaajalle jääkin harjoiteltavaksi vain liikeratojen ja vauhdin hiominen sekä liikekulmien ennustaminen. Kyllä vain, biljardissa voi myös tulla paremmaksi toisin kuin esimerkiksi lotossa, sillä palloihin pätevät fysiikanlait eivät koskaan muutu.

Lottonumeroita ei voi ennustaa – miksi?

lotto_524709820Lotossa numeroita veikataan 7 kappaletta, jotka voivat olla mitä vain numeroiden 1 ja 39 väliltä. Lottoarvonnassa numeroita arvotaan 7 kappaletta, ja sen lisäksi arvotaan kaksi lisänumeroa. Voittaakseen loton päävoiton on veikattava 7 päänumeroa oikein. Tämä saattaa kuulostaa helpolta, mutta todellisuus on toinen: todennäköisyys loton voittamiseen on noin 1:15 000 000.Lottonumeroiden arvaaminen oikein on niin vaikeaa, koska mikään voima maailmassa ei voi määrittää etukäteen täysin varmasti, mitä numeroita seuraavassa arvonnassa tullaan arpomaan. Lottonumerot ovat täysin sattuman varassa ja tulevat aina olemaan: vaikka lottoa pelaisi koko elämänsä, lottonumeroiden oikein arvaamisen todennäköisyys on vuosien pelaamisen jälkeen täysin sama, kuin ensimmäisellä kerralla.Lotossa ei siis voi harjoittelulla tulla paremmaksi, sillä pelimenestys ei ole omasta pelitaidosta riippuvainen. Tässä lienee myös lottoamisen lumo, sillä kuka tahansa voi voittaa taidosta tai tiedosta riippumatta. Lottoaminen perustuu täysin tuuriin. Kun kuka tahansa on voinut raksia kuponkiinsa voittavan yhdistelmän, oli kyseessä sitten vuosia pelannut lottoaja tai ensimmäistä riviään pelaava henkilö.